Kierros New Yorkin historialliseen keskustaan

Tämä on New York 1930-luvun mustavalkoelokuvista: kapeita katuja, taivaalla kohoavia pilvenpiirtäjiä, energisiä liikemiehiä, Cary Grant ja taksinkuljettajat ainutlaatuisella New Yorkin aksentilla. Nykyään useimmat NYC:n taksinkuljettajat ovat tietysti Bangladeshista, mutta loput ovat samat, paitsi Cary Grant.

Alankomaiden New Amsterdamin siirtomaa perustettiin tällä sivustolla 1620-luvulla, ja vuonna 1626 sen kuvernööri Peter Minuit teki legendaarisen sopimuksen - hän osti Manhattanin saaren intiaaneilta 24 dollarilla. Hänen ostamansa tontti saavutti melkein nykyisen Bowling Greenin - pienen kolmion muotoisen puiston aivan Broadwayn alussa. Battery Park Manhattanin eteläkärjessä tarjoaa upeat näkymät New Yorkin satamaan. Retkilautat lähtevät täältä kahdelle Amerikan suurimmalle symbolille: Vapaudenpatsaalle ja Ellis Islandille.

Vapaudenpatsaan (jonka virallinen nimi on "Liberty Illuminating the World") loivat ranskalainen kuvanveistäjä Frederic Augustus Bartholdi ja insinööri Alexander Gustave Eiffel, ja sen esittelivät. Ranskan kansa vuonna 1886 symboloi ystävyyttä ja sitoutumista vapauden ihanteisiin. 28. lokakuuta 1886 patsas asennettiin graniittijalustalle Bedlo Islandille (nykyisin Liberty Island); Patsaan satavuotispäivään mennessä sen entisöimiseksi tehtiin paljon työtä.

Liberty Islandin pohjoispuolella on Ellis Island - tärkein keskus vastaanottaa maahanmuuttajia Yhdysvalloissa, jonka kautta 1892-1954. kulki noin 12 miljoonaa ihmistä. Nykyään noin 40% amerikkalaisista on saaren läpi kulkineiden jälkeläisiä. 1980-luvulla saari kunnostettiin ja siitä tehtiin muistomerkki ja museokeskus. Ja ne, jotka eivät ole kiinnostuneita monumenteista, mutta haluavat nauttia näkymistä Libertylle ja Manhattanille, voivat matkustaa Staten Island Ferry -lautalla, joka kulkee puolen tunnin välein New York ja sen merialueet.

Palaa takaisin Manhattanille kuuntelemaan ääntä "suuren rahan" syke legendaariselta Wall Streetiltä Battery Parkin pohjoispuolella sijaitsevassa katulabyrintossa. Tämä katu on nimetty muurin mukaan, jonka hollantilaiset rakensivat pitääkseen intiaanit poissa, ja se on ollut New Yorkin kaupallinen keskus yli kahden vuosisadan ajan. New Yorkin pörssi, joka sijaitsee George Postin vuonna 1903 suunnittelemassa kauniissa rakennuksessa, on maailman suurin pörssi.

Wall Street on myös Trinity Churchin koti , aikoinaan New Yorkin korkein rakennus (85 m). William Upjohnin vuonna 1846 rakentama Episkopaalinen kirkko, joka on nykyään lähes näkymätön ympäröivien rakennusten takana, toimii edelleen alkuperäisessä ominaisuudessaan.

Viisi korttelia pohjoiseen on St. Paavalin kappeli; Tämä vuonna 1766 pystytetty Yrjöjen aikainen kappeli on New Yorkin ainoa siirtomaa-ajan kirkkorakennus. Sen hautausmaalle on haudattu monia 1700- ja 1800-luvun alun historiallisia henkilöitä. George Washington rukoili tässä kappelissa vihkiäisensä jälkeen vuonna 1789, mutta siitä tuli erityisen kuuluisa syyskuun 11. päivänä 2001, jolloin siinä sijaitsi kunnostustöissä työskentelevien ihmisten auttaminen.

päivää terrori-iskun jälkeen kappelin rauta-aita oli täynnä muistiinpanoja, valokuvia kadonneista, palomiesten kypäriä, pesäpallolakkeja, lippuja, paperinosturia (symboloivat rauhaa) ja muita esineitä, jotka muistoivat yli 2 500 ihmistä, jotka kuolivat raunioiden alla. World Trade Center.

Jos siirryt ylöspäin Broadwaylla, ohitat Woolworth Buildingin , maailman korkein rakennus vuonna 1913 ja edelleen yksi New Yorkin kauneimmista rakennuksista. Cass Gilbertin uusgoottilaiseen tyyliin suunnittelema se muistuttaa erittäin korkeaa ja kapeaa Notre Damen katedraalia, jossa on runsaasti arkkitehtonisia koristeita kivikuvioiden, gargoylien, tornien ja tornien muodossa. Rakennus on suljettu suurelta yleisöltä, mutta voit katsoa sen temppelimaiseen aulaan.

Katua ylittäessäsi löydät itsesi kunnostetun City Hall Parkin, julkisen tilan, eteläpäästä kaupungintalon rakennusten ympäröimänä: hämmästyttävän pieni kaupungintalo, majesteettinen arkistorakennus, valtava kaupungintalo ja Tweedin oikeustalo, joka rakennettiin legendaarisen poliitikon William "Boss" Tweedin hallituskaudella.

250 ​​000 dollaria Tämän rakennuksen kaupungin budjetti joutui maksamaan veronmaksajille 14 miljoonaa dollaria, josta Tweedin ja hänen seuraajiensa kerrotaan maksaneen yli 60 prosenttia.