Loading icon

Utforsk de viktigste byene i Albania

Albania er et land i det sørøstlige Europa, som grenser til Montenegro i nordvest, Kosovo* og Makedonia i nordøst, Serbia i øst og Hellas i sør. Den har en befolkning på 2 millioner mennesker. Selv om det er geografisk lite, har Albania blitt sterkt påvirket av forskjellige imperier gjennom historien, inkludert antikkens Hellas og det bysantinske riket. I dag er det kjent for sin fantastiske kystlinje og fjellrike interiør med mange historiske steder som Berat slott nær Tirana eller Kruje festning nær Shkoder.

Tirana

Tirana er hovedstaden og største byen i Albania. Den ligger i sentrum av landets kyst, ved elven Tirana, som renner gjennom byen. Befolkningen i Tirana er rundt 700 000 mennesker, og den har vokst raskt siden 1990-tallet på grunn av økonomisk immigrasjon fra landlige områder til byer som Tirana.

Byen er også kjent som "den kulturelle hovedstaden" fordi den har mange museer og kunstgallerier som viser frem albansk kultur gjennom malerier, skulpturer og fotografi fra forskjellige perioder i historien, som for eksempel illyrisk tid frem til dagens kommunistiske diktatur under Enver Hoxha som styrte Albania fra 1944 til 1985 da han døde i en alder av 86 (to år etter at han trakk seg).

Tirana ble hovedstad etter andre verdenskrig da kommunistdiktatoren Enver Hoxha bestemte seg for å flytte kapital vekk fra Vlora der den hadde vært i århundrer før ham fordi han ønsket en mer sentral posisjon i landet der alle hovedveier krysset hverandre slik at de lett kunne overvåkes av hemmelig politi som jobbet tett sammen med Sovjetunionens etterretningsbyråer under den kalde krigen epoken da kommunismen var populær blant mange land rundt om i verden, inkludert Kina også!

Durres

Durres er den nest største byen i Albania, og den ligger ved kysten. Byen ble grunnlagt av illyrerne på 600-tallet f.Kr., som kalte den Durrachium. Den ble et viktig handelssenter for antikkens Hellas og Roma. I dag kan du fortsatt se mange ruiner fra deres sivilisasjoner rundt dette området!

Durres har et moderne utseende på grunn av sin arkitektur; det er mange høye bygninger som ble bygget etter at andre verdenskrig tok slutt (da Albania var under kommunist regel). Mange mennesker besøker Durres fordi det er flere strender i nærheten hvor de kan slappe av eller bade på varme sommerdager!

Berat

Berat er en by i det sentrale Albania, som ligger på venstre bredd av elven Osum, ved foten av Mount Tomorr. Byen ble først nevnt i 1332 og ble en del av det osmanske riket i 1417. Den ble styrt av flere familier som bygde mange moskeer og andre religiøse bygninger. Berat har blitt erklært som et UNESCOs verdensarvsted siden 2008 på grunn av sin godt bevarte middelalderarkitektur.

Gjirokaster

Gjirokaster er den nest største byen i Albania og hovedstaden i Gjirokastra fylke. Det ligger i det sørlige Albania, nær den greske grensen. Byen ble opprinnelig kalt Argyrokastron (som betyr "sølvslott") etter etableringen av greske nybyggere fra Korint på 600-tallet f.Kr. det ble senere omdøpt til Gjirokastra under osmansk styre. I dag er det fortsatt et populært turistmål på grunn av sin historiske arkitektur og landskap.

Shkoder

Shkoder, eller Shkodra på albansk, er hovedstaden i distriktet Shkodër og den største byen i Nord-Albania. Det ligger i sentrum av landet ved bredden av innsjøen Shkodër.

Shkoder er et viktig kultursenter for albanere; det var en gang kjent som en by med mange moskeer og kirker. Byen har to universiteter: University of Shkodër og Agricultural University Tirana-Shkoder (AUST).

Kruje

Kruje ligger i sentrum av Albania, og den har en lang historie. Det er kjent for sitt slott og vin. Byen har også et museum dedikert til den albanske kommunistlederen Enver Hoxha, som ble født der.

Albania er et vakkert land med mange historiske steder

Albania er et vakkert land med mange historiske steder. Tirana er hovedstaden og den største byen i Albania, samt dets kulturelle og økonomiske sentrum. Durres er den nest største byen, etterfulgt av Berat – et UNESCOs verdensarvsted for sin arkitektur – som ligger på kysten av Sør-Albania.

Denne regionen tilbyr besøkende mange muligheter til å utforske historien gjennom museer eller arkeologiske steder som Butrint nasjonalpark (en av Europas eldste parker) ). Besøkende kan også delta på festivaler som feirer lokale tradisjoner som albansk folkedans eller ta del i turer gjennom landlige områder hvor livet har endret seg litt over århundrer tidligere.

Vi håper du har hatt glede av å lære om de viktigste byene i Albania. Vi vet at det kan være vanskelig å bestemme hvor du skal reise på ferie, så vi ville gi deg noen ideer! Forhåpentligvis har denne artikkelen hjulpet deg i riktig retning når det gjelder å utforske nye steder.