Loading icon

Omvisning i New York Historic Center

Dette er New York av 1930-talls svart-hvitt-filmer: trange gater, skyskrapere som svever på himmelen, energiske forretningsmenn, Cary Grant og taxisjåfører med en unik New York-aksent. I disse dager er selvfølgelig de fleste taxisjåfører i NYC fra Bangladesh, men resten er det samme, bortsett fra Cary Grant.

Den nederlandske kolonien New Amsterdam ble grunnlagt på dette stedet på 1620-tallet, og i 1626 gjorde dets guvernør, Peter Minuit, en legendarisk avtale - han kjøpte øya Manhattan av indianerne for 24 dollar. tomten han kjøpte nådde nesten nåværende Bowling Green - en liten trekantet park helt i begynnelsen av Broadway. Battery Park på sørspissen av Manhattan tilbyr fantastisk utsikt over New York Harbor. Turferger går herfra til to av USAs største symboler: Frihetsgudinnen og Ellis Island.

Frihetsgudinnen (hvis offisielle navn er "Liberty Illuminating the World") ble skapt av den franske billedhuggeren Frederic Augustus Bartholdi og ingeniøren Alexander Gustave Eiffel og presenterte av folket i Frankrike i 1886 som et symbol på vennskap og forpliktelse fra de to landene til frihetsidealene. Den 28. oktober 1886 ble statuen installert på en granittsokkel på Bedlo Island (nå Liberty Island); Ved hundreårsdagen for statuen ble det gjort mye arbeid for å restaurere den.

Nord for Liberty Island er det Ellis Island - det viktigste senteret for mottak av immigranter i USA, som fra 1892 til 1954. passerte rundt 12 millioner mennesker. I dag er rundt 40 % av amerikanerne etterkommere av de som passerte gjennom denne øya. På 1980-tallet ble øya rekonstruert, og gjorde den om til et minnesmerke og museumssenter. Og de som ikke er interessert i monumenter, men som er ivrige etter å nyte utsikten over Liberty og Manhattan, kan ta en av Staten Island Ferry, som går hver halvtime mellom kl. New York og dets havforsteder.

Gå tilbake til Manhattan for å høre det høye hjerteslag av "store penger" fra den legendariske Wall Street i labyrinten av gater nord for Battery Park. Oppkalt etter muren som nederlenderne bygde for å holde indianerne ute, har denne gaten vært New Yorks kommersielle sentrum i mer enn to århundrer. New York Stock Exchange, som ligger i en vakker bygning designet av George Post i 1903, er verdens største aksjemarked.

Wall Street er også hjemmet til Trinity Church , en gang den høyeste bygningen i New York (85 m). Episcopal Church, som i dag er nesten usynlig bak de omkringliggende bygningene, ble bygget i 1846 av William Upjohn, og fungerer fortsatt i sin opprinnelige kapasitet.

Fem blokker nord er det St. Pauls kapell; Dette georgianske kapellet ble reist i 1766 og er New Yorks eneste kirkebygning fra kolonitiden. Mange historiske skikkelser fra 1700- og begynnelsen av 1800-tallet er gravlagt på kirkegården. George Washington ba i dette kapellet etter innvielsen i 1789, men det ble spesielt kjent etter 11. september 2001, da det huset hovedkvarteret for å hjelpe folk som var ansatt i restaureringsarbeidet.

I dager etter terrorangrepet var kapellets jerngjerde overfylt med notater, fotografier av savnede, brannmenns hjelmer, baseballcapser, flagg, papirkraner (som symboliserer fred) og andre gjenstander til minne om de mer enn 2500 menneskene som døde under ruinene av World Trade Center.

Når du beveger deg oppover Broadway, passerer du Woolworth-bygningen , den høyeste bygningen i verden i 1913 og fortsatt en av de vakreste bygningene i New York. Designet i nygotisk stil av Cass Gilbert, ligner den den ekstremt høye og smale Notre Dame-katedralen med en overflod av arkitektoniske dekorasjoner i form av steinmønstre, gargoyler, tårn og spir. Bygningen er stengt for allmennheten, men du kan se inn i den tempellignende lobbyen.

Når du krysser gaten, befinner du deg i den sørlige enden av den restaurerte City Hall Park, et offentlig rom omgitt av rådhusbygninger: det utrolig lille rådhuset, den majestetiske arkivbygningen, det enorme rådhuset og Tweed tinghus bygget under den legendariske politikeren William "Boss" Tweeds regjeringstid.

250 ​​000 USD bybudsjettet for denne bygningen endte opp med å koste skattebetalerne 14 millioner dollar, hvorav Tweed og hans kumpaner sies å ha punget over 60 %.