Loading icon

Syviä metsiä ja järviä Ruotsissa

Ruotsi on maa, joka on muodostunut monien kulttuurien sulautumisesta. Saat käsityksen tästä tekemällä maantieretkelle vuokra-autolla sen pohjoisten metsien läpi, jolloin löydät järviä, tundraa ja vuoria. Tukholmasta löydät satamasta viikinkilaivat, Göteborgissa on yksi maailman suurimmista satamista ja Malmö isännöi säännöllisesti kansainvälisiä tapahtumia, kuten taidemessuja ja festivaaleja. Ruotsin kielellä on neljä virallista kieltä: ruotsi, suomi, saame ja meänkieli (tornedalen murre). Saat lisätietoja Ruotsista lukemalla eteenpäin!

Pohjois-Ruotsi on laaja metsä-, järvi- ja tundra-alue

Pohjois-Ruotsi on laaja metsien, järvien ja tundra-alue. Laponia maailmanperintökohde kattaa suuren osan Pohjois-Ruotsista. Tämä alue kattaa sekä Norjan että Suomen pohjoisimmat osat sekä Ruotsin Ångermanlandin maakunnan. Löydät täältä monia muinaisia kalliokaiverruksia, joista osa on jopa 10 000 vuotta sitten! Jos olet kiinnostunut näkemään ne itse, saatavilla on opastettuja kierroksia, jotka vievät sinut syvälle tämän alueen erämaa-alueille, joilla ne sijaitsevat.

Laponian maailmanperintökohde on monien villieläinlajien koti, ja UNESCO on tunnustanut sen luonnonkauneudesta ja tieteellisestä merkityksestään. Se on tärkeä alue myös saamelaiskulttuurille, joka on vähemmistöryhmä Pohjois-Ruotsissa.

Täältä löytyy monia muinaisia kalliokaiverruksia, joista osa on jopa 10 000 vuoden takaa! Jos olet kiinnostunut näkemään ne itse, saatavilla on opastettuja kierroksia, jotka vievät sinut syvälle tämän alueen erämaa-alueille, joissa ne sijaitsevat.

Tukholma, Göteborg ja Malmö ovat Ruotsin kolme suurinta kaupunkia

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja Göteborg sen toiseksi suurin kaupunki. Malmö sijaitsee myös Ruotsin länsirannikolla, mutta se on pienempi kuin Tukholma tai Göteborgi.

Kun vierailet Ruotsissa, on monia erilaisia vierailukohteita. Voit mennä mihin tahansa kolmesta pääkaupungista ja katsoa, mitä niillä on tarjota, tai jopa suunnata maaseudulle tutkimaan pienempiä kaupunkeja. Ruotsi on hyvä paikka vierailla kesällä tai talvella. Kesällä voi patikoida ja telttailla luonnossa. Voit myös käydä uimassa joillakin Ruotsin monista rannoista tai vierailla Tukholman kauniissa puistoissa, kuten Kungsträdgårdenissa tai Humlegårdenissa.

Ruotsissa on neljä virallista kieltä: ruotsi, suomi, saame ja meänkieli (tornedalen murre)

Ruotsi on Ruotsin pääkieli, mutta jotkut puhuvat myös suomea ja saamea. Meänkieli (tunnetaan myös nimellä Tornionlaaksolaiskieli) on joidenkin pohjoisruotsalaisten puhuma suomen murre.

Tukholma on kuuluisa monista saaristaan, mukaan lukien Djurgården ja Lidingö

Tukholma on kuuluisa monista saaristaan, mukaan lukien Djurgården ja Lidingö. Djurgården on Tukholman keskustassa sijaitseva saari, jossa on useita museoita ja puistoja. Lidingö on Tukholman itäpuolella sijaitseva saari, ja sitä on kutsuttu "Ruotsin Rivieraksi", koska se on tunnettu rannoistaan ja huviloistaan.

Tukholma tunnetaan myös monista silloistaan ja alkuperäisistä hotelleistaan. Näistä tunnetuin on Långholmsbron, joka yhdistää Gamla Stanin Långholmenin saareen.

Laponian maailmanperintökohde kattaa suuren osan Pohjois-Ruotsista

Laponian maailmanperintökohde kattaa suurimman osan Pohjois-Ruotsista. Se on saamelaisten koti, mutta siellä on myös paljon muita asukkaita - eläimiä, kuten karhuja ja ilveksiä, sekä siellä villinä kasvavia kasveja, kuten mustikoita ja lakkoja. Alueella asuu myös erilaisia kasveja ja eläimiä, mukaan lukien harvinaisia lajeja, kuten ruskeakarhu, susi ja ilves.

Se on yksi Euroopan suurimmista suojelualueista – se kattaa vaikuttavat 20 prosenttia Ruotsin maa-alasta. Laponia World Heritage Site on upea paikka vierailla, varsinkin jos olet luonnossa. Alueella asuu monia erilaisia villieläimiä ja kasveja, mukaan lukien harvinaisia lajeja, kuten karhu, susi ja ilves.

Etelä-Ruotsista löytyy monia muinaisia kalliokaiverruksia

Jos olet kiinnostunut muinaisista kalliokaiverruksista ja haluat nähdä joitain kuuluisimmista, suuntaa Etelä-Ruotsiin. Näitä kaiverruksia on tuhansia ympäri maata, ja ne ovat peräisin jopa 10 000 vuotta sitten! Niitä tekivät tuolloin Ruotsissa asuneet metsästäjä-keräilijät – ja niissä näkyy eläimiä, ihmisiä, työkaluja ja muita tähän aikaan tärkeitä asioita.

Jos haluat itse nähdä hyviä esimerkkejä näistä kaiverruksista, tutustu museoon lähellä Gavlea. Täältä löydät monia erilaisia: 

  • osa on vedetty kiviin, kun taas 
  • toiset on kaiverrettu niihin;
  • joissakin on ihmisiä, kun taas toisissa eläimiä, kuten karhuja tai poroja;
  • toiset taas kuvaavat aseita, kuten keihää tai nuolia (ole siis tarkkana!).

Matkallasi on niin paljon tutkittavaa!

Turistina sinulla on niin paljon tutkittavaa matkasi aikana. Voit vierailla kaupungeissa ja nähdä, mitä heillä on tarjottavanaan. Tai voit tutustua maaseutuun ja nähdä Ruotsin kaunista luontoa. Saatat myös haluta kokeilla ruotsalaista ruokaa tai viettää aikaa jollakin heidän monista järvistä!

Jos etsit jotain muuta aktiivinen, täällä on paljon mahdollisuuksia patikointiin tai muuhun ulkoiluun! Jos ei, siellä on myös paljon museoita ja historiallisia kohteita, joissa vierailijat voivat oppia Ruotsin menneisyydestä joko muinaisista ajoista aina nykyiseen elämään Ruotsissa tänään (tai jopa ehkä huomenna).

Ruotsi on hämmästyttävä maa, jossa on niin paljon tarjottavaa. Jos aiot vierailla, muista käydä tutustumassa joihinkin näistä uskomattomista paikoista!