Loading icon

Diepe bossen en meren in Zweden

Zweden is een land dat gevormd is door de samensmelting van vele culturen. Maak een roadtrip met een gehuurde auto door de noordelijke bossen om hier een idee van te krijgen en je zult meren, toendra's en bergen tegenkomen. In Stockholm vind je de Vikingschepen in de haven, Göteborg is de thuisbasis van een van 's werelds grootste havens en Malmö organiseert regelmatig internationale evenementen zoals kunstbeurzen en festivals. De Zweedse taal heeft vier officiële talen: Zweeds, Fins, Sami en Meänkieli (Tornedalen-dialect). Lees verder voor meer informatie over Zweden!

Het noorden van Zweden is een enorme uitgestrektheid van bossen, meren en toendra

Het noorden van Zweden is een enorme uitgestrektheid van bossen, meren en toendra's. Het werelderfgoed Laponia beslaat een groot deel van Noord-Zweden. Dit gebied omvat de meest noordelijke delen van zowel Noorwegen als Finland, evenals de provincie Ångermanland in Zweden. Je kunt hier veel oude rotstekeningen vinden - sommige dateren van wel 10.000 jaar geleden! Als je ze zelf wilt zien, zijn er rondleidingen beschikbaar die je diep in de wildernisgebieden van deze regio brengen waar ze zich bevinden.

Het werelderfgoed Laponia herbergt vele diersoorten en is door UNESCO erkend vanwege zijn natuurlijke schoonheid en wetenschappelijk belang. Het is ook een belangrijk gebied voor de Sami-cultuur, een minderheidsgroep in Noord-Zweden.

Je kunt hier veel oude rotstekeningen vinden - sommige dateren van wel 10.000 jaar geleden! Als je ze zelf wilt zien, zijn er rondleidingen beschikbaar die je diep in de wildernisgebieden van deze regio brengen waar ze zich bevinden.

Stockholm, Göteborg en Malmö zijn de drie grootste steden van Zweden

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en Göteborg is de op een na grootste stad. Malmö ligt ook aan de westkust van Zweden, maar is kleiner dan zowel Stockholm als Göteborg.

Als je Zweden bezoekt, zijn er veel verschillende plaatsen om te bezoeken. Je kunt naar een van de drie hoofdsteden gaan en zien wat ze te bieden hebben, of je kunt zelfs het platteland op gaan en kleinere steden verkennen. Zweden is een geweldige plek om te bezoeken in de zomer of winter. In de zomer kun je heerlijk wandelen en kamperen in de natuur. U kunt ook gaan zwemmen op een van de vele stranden van Zweden of een bezoek brengen aan een van de prachtige parken van Stockholm, zoals Kungsträdgården of Humlegården.

Zweden heeft vier officiële talen: Zweeds, Fins, Sami en Meänkieli (Tornedalen dialect)

Zweeds is de hoofdtaal die in Zweden wordt gesproken, maar sommige mensen spreken ook Fins en Sami. Meänkieli (ook Tornionlaaksolaiskieli genoemd) is een Fins dialect dat door sommige mensen in Noord-Zweden wordt gesproken.

Stockholm staat bekend om zijn vele eilanden, waaronder Djurgården en Lidingö

Stockholm staat bekend om zijn vele eilanden, waaronder Djurgården en Lidingö. Djurgården is een eiland in het centrum van Stockholm met verschillende musea en parken. Lidingö is een eiland ten oosten van Stockholm en wordt ook wel "de Zweedse Rivièra" genoemd omdat het bekend staat om zijn stranden en villa's.

Stockholm staat ook bekend om zijn vele bruggen en originele hotels. De meest bekende hiervan is de Långholmsbron, die Gamla Stan verbindt met het eiland Långholmen.

Het werelderfgoed Laponia beslaat een groot deel van Noord-Zweden

Het werelderfgoed Laponia beslaat het grootste deel van Noord-Zweden. Het is de thuisbasis van de Sami-bevolking, maar het heeft ook tal van andere bewoners - dieren zoals beren en lynxen, maar ook planten zoals bosbessen en bergbraambessen die daar in het wild groeien. Het gebied herbergt ook een breed scala aan planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer, wolf en lynx.

Het is een van de grootste beschermde gebieden van Europa en beslaat maar liefst 20 procent van de landmassa van Zweden. Werelderfgoed Laponia is een fantastische plek om te bezoeken, vooral als je van de natuur houdt. Het gebied herbergt veel verschillende soorten dieren in het wild en planten, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer, wolf en lynx.

Je kunt veel oude rotstekeningen vinden in Zuid-Zweden

Als je geïnteresseerd bent in oude rotstekeningen en enkele van de beroemdste wilt zien, ga dan naar Zuid-Zweden. Er zijn duizenden van deze gravures in het hele land en ze dateren van wel 10.000 jaar geleden! Ze zijn gemaakt door jagers-verzamelaars die in die tijd in Zweden woonden - en ze tonen dieren, mensen, gereedschap en andere dingen die in die tijd belangrijk waren.

Als je zelf een paar goede voorbeelden van dit houtsnijwerk wilt zien, ga dan naar het museum in de buurt van Gavle. Hier vindt u veel verschillende soorten: 

  • sommige zijn in rotsen getrokken, terwijl 
  • andere erin zijn uitgehouwen;
  • sommige tonen mensen terwijl andere dieren weergeven zoals beren of rendieren;
  • terwijl weer anderen wapens afbeelden zoals speren of pijlen (let dus op!).

Er valt zoveel te ontdekken tijdens je reis!

Als toerist valt er zoveel te ontdekken tijdens je reis. Je kunt de steden bezoeken en zien wat ze te bieden hebben. Of u kunt het platteland verkennen en de prachtige natuur van Zweden bekijken. Misschien wil je ook wat Zweeds eten proberen of wat tijd doorbrengen aan een van hun vele meren!

Als je op zoek bent naar iets meer actief, ook hier zijn volop mogelijkheden om te wandelen of andere buitenactiviteiten te ondernemen! Zo niet, dan zijn er tal van musea en historische locaties waar bezoekers meer te weten kunnen komen over het verleden van Zweden, van de oudheid tot het huidige leven in Zweden van vandaag (of misschien zelfs morgen).

Zweden is een geweldig land dat zoveel te bieden heeft. Als je van plan bent om te bezoeken, zorg er dan voor dat je een aantal van deze ongelooflijke plaatsen bezoekt!