Loading icon

Dype skoger og innsjøer i Sverige

Sverige er et land som har blitt formet av sammenslåingen av mange kulturer. For å få en følelse av dette, ta en biltur på en leid bil gjennom de nordlige skogene, og du vil finne innsjøer, tundra og fjell. Stockholm er der du finner vikingskipene i havnen, Gøteborg er hjemsted for en av verdens største havner og Malmö arrangerer jevnlig internasjonale arrangementer som kunstmesser og festivaler. Det svenske språket har fire offisielle språk: svensk, finsk, samisk og meänkieli (tornedalensdialekt). For å lære mer om Sverige, les videre!

Nord i Sverige er et stort område med skoger, innsjøer og tundra

Nord i Sverige er et stort område med skoger, innsjøer og tundra. Verdensarvstedet Laponia tar opp store deler av Nord-Sverige. Dette området omfatter de nordligste delene av både Norge og Finland, samt Sveriges Ångermanland-provins. Du kan finne mange eldgamle helleristninger her - noen dateres tilbake så langt som 10 000 år siden! Hvis du er interessert i å se dem selv, er det guidede turer tilgjengelig som tar deg dypt inn i denne regionens villmarksområder der de befinner seg.

Laponia verdensarvsted er hjemsted for mange dyrearter og har blitt anerkjent av UNESCO for sin naturlige skjønnhet og vitenskapelige betydning. Det er også et viktig område for samisk kultur, som er en minoritetsgruppe i Nord-Sverige.

Du kan finne mange eldgamle helleristninger her – noen kan dateres så langt tilbake som 10 000 år siden! Hvis du er interessert i å se dem selv, er det guidede turer tilgjengelig som tar deg dypt inn i denne regionens villmarksområder der de befinner seg.

Stockholm, Gøteborg og Malmö er de tre største byene i Sverige

Stockholm er hovedstaden i Sverige, og Gøteborg er den nest største byen. Malmö ligger også på vestkysten av Sverige, men det er mindre enn både Stockholm eller Göteborg.

Når du besøker Sverige, er det mange forskjellige steder å besøke. Du kan gå til hvilken som helst av de tre hovedbyene og se hva de har å tilby eller til og med dra ut på landsbygda og utforske mindre byer. Sverige er et flott sted å besøke om sommeren eller vinteren. Om sommeren kan du gå tur og camping i naturen. Du kan også bade på noen av Sveriges mange strender eller besøke en av Stockholms vakre parker som Kungsträdgården eller Humlegården.

Sverige har fire offisielle språk: svensk, finsk, samisk og meänkieli (tornedalens dialekt)

Svensk er hovedspråket som snakkes i Sverige, men finsk og samisk snakkes også av noen mennesker. Meänkieli (også kalt Tornionlaaksolaiskieli) er en dialekt av finsk som snakkes av noen mennesker i Nord-Sverige.

Stockholm er kjent for sine mange øyer, inkludert Djurgården og Lidingö

Stockholm er kjent for sine mange øyer, inkludert Djurgården og Lidingö. Djurgården er en øy sentralt i Stockholm som huser flere museer og parker. Lidingö er en øy øst for Stockholm og har blitt kalt "den svenske rivieraen" fordi den er kjent for sine strender og villaer.

Stockholm er også kjent for sine mange broer og originale hoteller. Den mest kjente av disse er Långholmsbron, som forbinder Gamla Stan med øya Långholmen.

Verdensarvstedet Laponia tar opp store deler av Nord-Sverige

Laponia verdensarvsted tar opp det meste av Nord-Sverige. Det er hjemmet til samene, men det har også mange andre innbyggere - dyr som bjørn og gaupe, samt planter som blåbær og multebær som vokser vilt der. Området er også hjemsted for et mangfoldig utvalg av planter og dyr, inkludert sjeldne arter som brunbjørn, ulv og gaupe.

Det er et av Europas største beskyttede områder – som dekker imponerende 20 prosent av Sveriges landmasse. Laponia verdensarvsted er et fantastisk sted å besøke, spesielt hvis du er glad i naturen. Området er hjemsted for mange forskjellige typer dyreliv og planteliv, inkludert sjeldne arter som brunbjørn, ulv og gaupe.

Du kan finne mange eldgamle helleristninger i Sør-Sverige

Hvis du er interessert i eldgamle helleristninger og vil se noen av de mest kjente, kan du dra til Sør-Sverige. Det er tusenvis av disse utskjæringene rundt om i landet, og de dateres tilbake så langt som 10 000 år siden! De ble laget av jeger-samlere som bodde i Sverige på den tiden – og de viser dyr, mennesker, verktøy og andre ting som var viktige på denne tiden.

Hvis du vil se noen gode eksempler på disse utskjæringene selv, kan du sjekke ut museet nær Gavle. Her finner du mange forskjellige typer: 

  • noen har blitt trukket inn i steiner mens 
  • andre er hugget inn i dem;
  • noen viser mennesker mens andre viser dyr som bjørn eller rein;
  • mens atter andre skildrer våpen som spyd eller piler (så hold et øye!).

Det er så mye å utforske under turen!

Som turist er det så mye å utforske under turen. Du kan besøke byene og se hva de har å tilby. Eller du kan utforske naturen og se noe av Sveriges vakre natur. Du vil kanskje også prøve litt svensk mat eller nyte litt tid ved en av deres mange innsjøer!

Hvis du leter etter noe mer aktive, det er mange muligheter for fotturer eller andre friluftsaktiviteter her også! Hvis ikke, er det nok av museer og historiske steder også hvor besøkende kan lære om Sveriges fortid fra enten antikken og helt frem til dagens liv i Sverige i dag (eller kanskje bare i morgen).

Sverige er et fantastisk land med så mye å tilby. Hvis du planlegger å besøke, sørg for å sjekke ut noen av disse utrolige stedene!