Loading icon

Island - ett land med oförglömliga resor

Island är ett land i Nordatlanten och det är en önation. Den har en yta på 103 000 kvadratkilometer och en befolkning på 334 000 människor. Island kommer säkert inte att vara på allas bucketlist men det borde det vara. Landet erbjuder oförglömliga upplevelser för varje resenär som åker dit. Du kan kolla in några av dess naturliga underverk här:


The Blue Lagoon


The Blue Lagoon är ett geotermiskt spa som bildades 1976. Det ligger i Grindavik, ungefär en timmes bilresa från Reykjavik. Vattnet vid Blue Lagoon värms upp av naturliga varma källor och har många hälsofördelar, inklusive förbättring av hudtillstånd som akne och psoriasis. Mineralerna som finns i detta vatten hjälper också till att läka sår snabbare än normalt vatten skulle göra det, vilket gör det populärt bland människor som lider av dessa tillstånd.


Glaciärvandringar


I Island finns många glaciärer , och att vandra på dem är ett bra sätt att uppleva dem på nära håll. Det finns flera glaciärvandringar på Island som du kan välja mellan, beroende på längden och svårighetsgraden på din vandring. Om du letar efter något kort, men ändå tillräckligt spännande och utmanande för mer erfarna vandrare (och de som söker nya utmaningar), prova Vatnajökull National Parks Skaftafell-område som erbjuder en antal vandringar som sträcker sig från 2-4 timmar långa. Om du dock vill ha något mer utmanande (och kanske till och med längre), finns det också Snaefellsjokull National Park där det finns många längre leder tillgängliga såväl som kortare om tiden inte är ett problem för din grupp!

Fjordar och vattenfall

Precis som många andra länder är Islands landskap hem för en del fantastiska naturegenskaper. Landet har över 200 vattenfall, inklusive Seljalandsfoss och Skogafoss - som båda är kända som "regnbågarna". De är vackra och värda att se om du besöker Island under sommaren (juni-augusti). Fjordarna på Island ristades av glaciärer under den senaste istiden. De var en gång djupa sjöar innan glaciären drog sig tillbaka för cirka 10 000 år sedan; nu är de smala kanaler som sträcker sig inåt landet från kustlinjerna till bergs- eller sluttningar. Det finns många fjordar på Island men en av dem är mest känd: Thingvellir National Park där du kan se två kontinentalplattor som skaver mot varandra!

Gejsrar och varma källor

Gejsrar
är varma källor som bryter vatten och ånga. De finns på Island, Nya Zeeland, Filippinerna och Japan. Gejsrar bildas när vatten fastnar under jorden och skapar tryck tills det slutligen skjuter upp till ytan i en spektakulär uppvisning av ångande action! Gejsrar är en av de mest sällsynta typerna av varma källor, så de är väldigt speciella. De är också väldigt roliga att utforska och spela i!


Svarta sandstränder


De svarta sandstränderna på Island är bildade av lavaströmmar , som har varit utsatta för elementen i tusentals år. Den svarta sanden består av basalt och kan hittas längs Islands södra och västra kust. Dessa stränder är populära bland besökare som vill ta en promenad eller picknick på dem, samt ta foton som visar upp deras unika färg.


Norrsken och aurora borealis


Norrskenet är ett av de vackraste fenomenen i naturen. De är också kända som norrsken, och de uppstår när solvindar interagerar med jordens magnetfält. Resultatet är ett spektakulärt utbud av färger som dansar över himlen i mönster som verkar vara levande.

Norrskensmyter

Det finns många missuppfattningar om vad som orsakar norrskenet, så det är bäst att få dem ur vägen innan vi börjar vår utforskning av Islands norrskensupplevelser: 

1) Du behöver inte en dyr kamera eller lins för att fånga dessa ljus;

2) Du inte behöver ingen speciell utrustning alls;

3) Du kommer inte att se dem om det är molnigt ute (förlåt);

4) Den bästa tiden för visning är mellan oktober och april (även om de kan dyka upp vid andra tider också).

Island är en himmelsk plats! Den har många attraktioner, som Blå lagunen och norrsken. Det har också många vackra platser att se, som dess vulkaniska landskap. Utöver dessa saker är Island ett idealiskt resmål för människor som älskar att vandra och simma. Island är ett av de vackraste länderna i världen. De hisnande vyerna, vänliga människorna och fantastiska upplevelser gör denna plats till ett måste att besöka för alla resenärer.