Loading icon

En tur rundt de beste museene i Italia

I landet Michelangelo, Da Vinci og Botticelli ligger en rekke kunstmuseer i verdensklasse, inkludert renessansemesterverk og uvurderlige gjenstander fra eldgamle sivilisasjoner. Så før du besøker Italias mange andre vakre steder – Venezia, Roma, Firenze og mer – ta deg tid til å se disse utrolige galleriene. Mens du planlegger din fantastiske tur rundt de beste museene i Italia, anbefaler vi deg på det sterkeste å leie en bil i Italia i ditt eget tempo.

Galleria degli Uffizi

< a href=" https://www.uffizi.it/en">Galleri degli Uffizi er verdens mest besøkte museum, med mer enn 5 millioner besøkende hvert år. Det ble grunnlagt i 1784 som en samling av malerier fra florentinske institusjoner og private samlinger.

Galleriet rommer mesterverk av Botticelli, Raphael, Caravaggio og Leonardo da Vinci. Sistnevntes mest kjente maleri "Mona Lisa" (1503-1517) henger også her - et ikonisk verk som har inspirert utallige imitasjoner gjennom århundrene.

Museo Archeologico Nazionale Napoli p>

Museo Archeologico Nazionale Napoli ligger i Napoli og er et av de eldste museene i Italia. Den har en av de største samlingene av greske og romerske antikviteter i Europa, samt en omfattende samling mosaikk fra Pompeii og Herculaneum. Museet ble grunnlagt av Ferdinand I av Bourbon, konge av Napoli (1735-1825), som hadde arvet mange stykker fra sin forgjenger Charles VI etter at han døde uten arving.

Castel Nuovo (det nye slottet) ble bygget mellom 1282 og 1302 av Charles I Robert d'Anjou som en del av sitt program for å befeste Napoli mot angrep fra rivaliserende makter som Frankrike eller Aragon/Sicilia på den ene siden; og innlandsbyer som Firenze eller Venezia på den andre siden.

< strong>Accademia di Belle Arti Firenze

Accademia di Belle Arti Firenze er en av de beste kunstskolene i verden, og det er her du finner Michelangelos David. Statuen ble fullført av kunstneren i 1504 og har blitt et symbol for både Firenze og Italia som helhet.

Museet rommer også noen andre viktige verk av renessansekunstnere som f.eks. Botticellis fødsel av Venus og Donatellos St George and the Dragon, som ble skapt rundt 1425 e.Kr.

Galleria Borghese

Galleria Borghese er et museum i Roma, Italia, bygget rundt den private kunstsamlingen til kardinal Scipione Borghese. Det huser en av de viktigste malerisamlingene i verden, og det kan også skilte med skulpturer og andre kunstverk av Bernini. Galleriet ligger i Palazzo Borghese på Piazza del Popolo som ble bygget av Carlo Maderno for Paul Vs nevø Scipione (i tillegg til å være hans navnebror). Bygningen ble opprinnelig designet som en villa med hager, men ble senere et kunstgalleri etter kjøpet av Camillo Pamphilij i 1649.

Palazzo Pitti

Palazzo Pitti er et museum i Firenze, Italia. Det er verdens største private kunstsamling og inkluderer malerier, skulpturer, møbler og smykker. Palazzoen ble bygget på 1500-tallet av Luca Pitti og hans kone Margherita Vecchia.

Samlingen inneholder mer enn 1 million stykker fra hele Europa, inkludert verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti og Raphael Sanzio (Raphael). Den har også noen eiendeler fra Napoleon Bonaparte som bodde her mellom 1801-1805 etter at han ble første konsul i Frankrike etter seieren over Østerrike ved Marengo 14. juni 1800.

Museo Egizio

Museo Egizio ligger i Torino, Italia. Det ble grunnlagt i 1771 av kong Vittorio Amedeo III og huser over 30 000 egyptiske gjenstander fra den ptolemaiske tiden (323 f.Kr. til 30 f.Kr.). Samlingen inkluderer skulpturer, malerier og mumier; besøkende kan også se en kopi av et egyptisk tempel bygget for Napoleon Bonaparte under oppholdet i Egypt.

Museet har gjennomgått flere renoveringer siden starten; sist gjenåpnet den etter en omfattende renovering i 2015 som inkluderte å legge til mer plass til spesialutstillinger samt oppdatering av deler av den permanente samlingen med nye stykker fra nylige utgravninger rundt Egypt. Museet er åpent daglig fra kl. 09.00 til 18.00 (tirsdag til kl. 20.00), unntatt mandager da det stenger kl. 14.00 i stedet for kl. 18.

Nasjonalt kinomuseum

The National Museum of Cinema ligger i Torino, Italia. Den ble grunnlagt i 1978 og har en samling på over 6000 gjenstander som dateres tilbake til kinoens tidlige dager. Museet har også et arkiv som inneholder over 2000 filmer samt et bibliotek med over 15.000 bøker relatert til filmvitenskap.

Museo del Novecento

Hvis du er i Milano, Museo del Novecento er et must-see. Det ligger inne i Palazzo della Ragione og ble designet av Zaha Hadid, som også designet Romas MAXXI-museum (se nedenfor). Selve bygningen er verdt å se; det ser ut som et gigantisk romskip landet på toppen av et slott!

Museet viser verk av kunstnere som ble født eller døde mellom 1900 og 1980, inkludert skulpturer av Antonio Canova (1757-1822), malerier av Giorgio de Chirico (1888-1978) og skulpturer av Alberto Giacometti (1901-1966).

Hvis du liker kunst, er Italia et flott sted å besøke

I tillegg til landets naturlige skjønnhet og rik historie, det er mange museer som viser frem det beste fra italiensk kultur.

Nasjonalmuseet i Roma (Museo Nazionale Romano) har en av de største samlingene av romerske skulpturer og mosaikk i Europa ved Palazzo Massimo alle Terme-avdelingen; ikke gå glipp av det hvis du besøker Roma! Og hvis du vil se mer enn bare malerier eller skulpturer på ditt lokale museum? Så ta turen til Firenze hvor Galleria degli Uffizi huser noen av den vestlige sivilisasjonens mest verdifulle verk av kunstnere som Botticelli, Leonardo da Vinci og Michelangelo Buonarroti selv blant andre.

Italia er et flott sted å besøke hvis du liker kunst. Det er så mange museer å velge mellom, og alle har noe spesielt å tilby besøkende. Hvis du leter etter noe litt mer moderne eller modernistisk enn tradisjonelle italienske malerier, er det mange alternativer også!