Loading icon

Rundtur i New York Historic Center

Detta är New York från 1930-talets svartvita filmer: smala gator, skyskrapor som svävar på himlen, energiska affärsmän, Cary Grant och taxichaufförer med en unik New York-accent. Nuförtiden är de flesta taxichaufförer i NYC naturligtvis från Bangladesh, men resten är desamma, förutom Cary Grant.

Den holländska kolonin New Amsterdam grundades på denna plats på 1620-talet, och 1626 gjorde dess guvernör, Peter Minuit, en legendarisk affär - han köpte ön Manhattan av indianerna för 24 dollar. tomten han köpte nådde nästan nuvarande Bowling Green - en liten triangulär park alldeles i början av Broadway. Battery Park på södra spetsen av Manhattan erbjuder fantastisk utsikt över New York Harbor. Turfärjor avgår härifrån till två av USA:s största symboler: Frihetsgudinnan och Ellis Island.

Frihetsgudinnan (vars officiella namn är "Liberty Illuminating the World") skapades av den franske skulptören Frederic Augustus Bartholdi och ingenjören Alexander Gustave Eiffel och presenterade av Frankrikes folk 1886 som en symbol för vänskap och engagemang för de två länderna för frihetsidealen. Den 28 oktober 1886 installerades statyn på en granitpiedestal på Bedlo Island (nuvarande Liberty Island); Vid hundraårsjubileet av statyn gjordes mycket arbete för att restaurera den.

Norr om Liberty Island finns Ellis Island - det viktigaste centret för att ta emot invandrare i USA, genom vilket från 1892 till 1954. passerade cirka 12 miljoner människor. Idag är cirka 40% av amerikanerna ättlingar till dem som passerade genom denna ö. På 1980-talet rekonstruerades ön och förvandlade den till ett minnesmärke och museum. Och de som inte är intresserade av monument, men som är sugna på att njuta av utsikten över Liberty och Manhattan, kan ta en av Staten Island Ferry, som går varje halvtimme mellan kl. New York och dess förorter till havet.

Gå tillbaka till Manhattan för att höra det höga hjärtslag av "stora pengar" från legendariska Wall Street i labyrinten av gatorna norr om Battery Park. Uppkallad efter muren som holländarna byggde för att hålla indierna ute, har denna gata varit New Yorks kommersiella centrum i mer än två århundraden. New York Stock Exchange, inrymt i en vacker byggnad designad av George Post 1903, är världens största aktiemarknad.

Wall Street är också hem för Trinity Church , en gång den högsta byggnaden i New York (85 m). Episcopal Church, som idag är nästan osynlig bakom de omgivande byggnaderna, byggdes 1846 av William Upjohn och fungerar fortfarande i sin ursprungliga egenskap.

Fem kvarter norrut finns St. Paulus kapell; Detta georgiska kapell uppfördes 1766 och är New Yorks enda kyrkobyggnad från kolonialtiden. Många historiska personer från 1700- och början av 1800-talet ligger begravda på dess kyrkogård. George Washington bad i detta kapell efter hans invigning 1789, men det blev särskilt känt efter den 11 september 2001, då det inrymde högkvarteret för att hjälpa människor som var anställda i restaureringsarbetet.

I dagar efter terrorattacken var kapellets järnstängsel översållat med anteckningar, fotografier av de saknade, brandmäns hjälmar, baseballkepsar, flaggor, papperskranar (som symboliserar fred) och andra föremål till minne av de mer än 2 500 människor som dog under spillrorna av World Trade Center.

När du flyttar upp på Broadway passerar du Woolworth Building , den högsta byggnaden i världen 1913 och fortfarande en av de vackraste byggnaderna i New York. Designad i nygotisk stil av Cass Gilbert, liknar den den extremt höga och smala katedralen Notre Dame med ett överflöd av arkitektoniska dekorationer i form av stenmönster, gargoyler, torn och spiror. Byggnaden är stängd för allmänheten, men du kan titta in i dess tempelliknande lobby.

När du korsar gatan befinner du dig i södra änden av den restaurerade City Hall Park, en offentlig plats omgiven av stadshusbyggnader: det otroligt lilla stadshuset, den majestätiska arkivbyggnaden, det enorma stadshuset och Tweed Courthouse som byggdes under den legendariske politikern William "Boss" Tweeds regeringstid.

250 ​​000 USD stadsbudgeten för den här byggnaden kostade skattebetalarna 14 miljoner dollar, varav Tweed och hans kumpaner sägs ha plockat in över 60 %.